CSESZNEK.INFO
CSESZNEK ÉS KÖRNYÉKE | Aktivitás

Via Ferrata

Via Ferrata – klettersteig - vasalt mászóút Cseszneken

Magyarország első vasalt sziklamászó-útja (via ferrata) található nálunk Cseszneken, a Kőmosó-szurdokban, építője a Csesznek és Környéke Egyesület. A via ferrata, vagy másnéven klettersteig egy olyan szilamászó út, amelyen - ellentétben a klasszikus sziklamászó utakkal - a biztosítókötél (drótkötél) az út egész hosszában, több ponton fixen a sziklához van rögzitve.

beülő

kantár 

sisakkesztyű

 

Így a mászónak a biztonsági felszerelése segítségével csak az előrehaladással kell törődnie, esetenként a sziklához rögzített, lépést, fogást segítő létrafokok igénybe vételével. Ez a megoldás olyanok számára is lehetővé teszi a mászást, akik nem képzett sziklamászók. A mászáshoz elengedhetetlenül szükséges (kötelező) a biztonságot nyújtó felszerelés (beülő, sisak, rögzítő karabinerek stb.) használata, valamint néhány engedély. A felszerelés bérelhető, az engedélyek megszerezhetőek.

A via ferrata útvonalakat nehézségi fokuknak megfelelően A-tól F-ig jelölik, az "A" jelzésűek a legkönnyebbek, a az "F" jelűek csak profiknak valóak.

Biztonsági felszerelés nélkül tilos a mászás, azt ajánljuk - a kezdőknek különösen - hogy képzett túravezető nélkül semmiképpen se induljanak neki a mászásnak!